Visst var det töntigt? Grabbarna i plugget som tryckte ner sin tröja eller sin t-shirt i jeansen och sedan drog upp byxorna så långt upp i armhålorna att vi andra tvingades beskåda den ökända kameltån varje lunchrast. Även i vuxenlivet fortsatte terrorn. En svettig instoppad t-shirt spänd över en kalaskula på en medelålders man och ett par lika svettiga mjukisbyxor däröver. Det fanns något oklart snuskigt över det instoppade.
Nyligen hände det dock något, jag vet inte riktigt vad. Men i takt med att löven gulnade och höst övergick till vinter så växte min tro på den instoppade skjortan, t-shirten och tunna tröjan. Man blev liksom ledigt välklädd. Uppklädd men ändå på tå. Jag menar att det kanske är det snyggaste stilgrepp du kan använda i vår. Effekten är slående. Benen ser längre ut, midjan smalare och axlarna bredare. Låt mig gå igenom ett par exempel om du inte är övertygad.
Den instoppade skjortan
Den instoppade skjortan är farlig. Fel typ av skjorta och byxor kommer få dig att se ut som Jim i According To Jim eller en nyutexaminerad gymnasist som fått jobb som telefonförsäljare. Typ så här….

…eller så här …

Ett tips är att aldrig använda jeans till instoppat överhuvudtaget. Kör ett par chinos med hög gren eller ett par flanellbyxor så träffar du rätt. Strunta också i kostymskjortan, om en skjorta har det minsta glans ser du ut som en servitör. Gå efter denna look istället, uppkavlat och snyggt. Använd även alltid en smalt bälte. Vill du hitta passande skjortor från Zalando går du in här:

Den instoppade tröjan
Även denna variant bör helst inte användas med jeans. Gällande tröja så är det långt ifrån allt som funkar. För att du inte ska se ut som en mysgubbe måste tröjan vara tunn och av lätt material. Inga lusekoftor, Gant-tröjor eller andra mer bastanta kreationer. Polo funkar utmärkt, men även den måste vara tunn och sitta smidigt runt kroppen. Matcha som tidigare till ett par chinos eller flanellbyxor med hög midja. När det gäller instoppat handlar det alltid om linjer och lätta, luftiga material både på överkropp och ben. Låt dessa sura grabbar guida dig:

Ellos har just nu 40% rabatt för nya kunder. Ett bra tillfälle att köpa en ny tröja!
Den instoppade t-shirten
En 50-60 tals klassiker som passar perfekt under sen vår och cityliv under sommaren. På den som har lite muskler under huden blir effekten ännu bättre. Det som gäller här är att använda enfärgat eller åtminstone avhålla sig från stora logotyper. Prova även en mönstrad piké, fördelaktigt i lila eller blått. Stilikonerna Steve McQueen och James Dean är bra exempel på hur man lyckas med den instoppade t-shirten. Åter igen, akta dig för jeansen.

…och en modernare variant…

StylePit har nu dessutom 12% rabatt om du vill slippa betala fullpris för en t-shirt.
Målet är att överkroppsplagget ska skapa en silhuett som får dig att se rakryggad och vältränad ut. En putmage över byxlinningen tar på ett oönskat sätt bort den effekten. Om du har lite hull, pröva istället en snygg collegetröja och strunta i instoppat. Du får heller inte dra upp byxorna högre än vad dem tål, de måste redan från början vara sydda med en hög midja. Och skorna då? Om de passar till topplagget är det nästan alltid bara att köra. Matcha alltså skor med det du har på överkroppen, det funkar 9 gånger av 10 när du stoppar in en skjorta, tröja, t-shirt eller piké. Om du har fler tips eller några synpunkter kan du kommentera här nedan.